Lijepo je biti dio velike porodice

ITUPE FBIH i TUSHENSC BiH su nas obavijestili da je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona ignorisala zahtjeve Koordinacije sindikata obrazovanja Hercegovačko-neretvanske regije, koji su jasno izraženi u dva štrajka upozorenja i protesta 2023. i 2024. godine.  štrajk koji je uslijedio u maju 2024. godine je reakcija na nedovoljne prijedloge Vlade.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona povećanje plaća ne prati rast troškova života, a zaposleni u obrazovanju nemaju mogućnost stručnog usavršavanja da postanu mentori i savjetnici.  Uslovi rada i ugovori, takođe iskusnih radnika, su nesigurni i izgleda da zavise od nejasnih kriterijuma.

Unatoč tome što su nastavnici i zaposlenici u obrazovanju organizirani u svojim sindikatima ispunili sve zakonom propisane radnje za pokretanje generalnog štrajka, drugog dana štrajka (5. septembra 2024.) Općinski sud u Mostaru donio je faktičku zabranu štrajka, čime je odbijen  pravo na štrajk ovim radnicima.

ETUCE stoji uz ITUPE FBIH i TUSHENSC BIH da brani prava i uslove rada nastavnika i zaposlenih u obrazovanju, te njihovo ljudsko dostojanstvo kao radnika, u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima (ECHR) i Konvencijom MOR-a 87 o slobodi udruživanja  i zaštita prava na organizovanje.

ETUCE u potpunosti podržava napore svojih članica ITUPE FBIH i TUSHENSC BiH da učine nastavničku profesiju privlačnijom.  Nastavnici u Bosni i Hercegovini su pod pritiskom zbog prevelikog opterećenja i sve većeg broja administrativnih zadataka, što rezultira sagorijevanjem u vezi sa stresom na poslu (WRS) i visokim rizikom odlaska nastavnika radi drugih zanimanja.  Obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini treba osigurati veće plate i bolje i inkluzivnije uslove rada kako bi privukao i zadržao kvalifikovane i strastvene nastavnike i drugo obrazovno osoblje.

Kako je Bosna i Hercegovina zemlja kandidat za Evropsku uniju, također želimo podsjetiti na ulogu i poziciju koju socijalno partnerstvo igra u EU, kao što je prepoznato u novijoj Evropi.  Komunikacija Komisije „Jačanje socijalnog dijaloga u Evropskoj uniji“ [COM(2023) 40 final] i u Preporuci Vijeća o istom pitanju [C/2023/1389].

ETUCE podržava ITUPE FBIH i TUSHENSC BIH i insistira na ispravnoj implementaciji principa br.  8 o socijalnom dijalogu i uključivanju radnika Evropskog stuba socijalnih prava, u skladu sa Konvencijom MOR br. 144 i Preporukom br. 152 o tripartitnim konsultacijama.

ETUCE smatra da se demokratske vrijednosti i principi socijalnih partnera moraju poštovati i

Vlada mora da se uključi u smislen i pozitivan socijalni dijalog sa sindikatima.  Osiguravanje

visokokvalitetan obrazovni proces zahteva energične, kreativne i motivisane nastavnike sa

stabilnost zaposlenja, pristojnu i konkurentnu platu i pristojno opterećenje.

Nastavljamo pomno pratiti situaciju i podržavamo ITUPE FBIH i TUSHENSC BiH i njihove

članova u njihovoj borbi za efektivnu i trenutnu implementaciju ishoda socijalnog dijaloga

u Bosni i Hercegovini.

s poštovanjem,

Larry Flanagan

ETUCE predsjednik