5. oktobar / listopad – Svjetski dan nastavnika

Poštovane kolegice i kolege,

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine i Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine su ove godine uzeli zajedničko učešće u obilježavaju 5. oktobra / listopada – Svjetskog dana nastavnika.


Svjetski dan nastavnika se obilježava 5. oktobra/listopada svake godine od 1994. godine i predstavlja veoma značajan datum u kalendaru cijele obrazovne zajednice. Taj dan je prilika da se pokaže da je rad nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva, te da se kao takav i cijeni. Dan nastavnika je prilika za promociju ILO/UNESCO Preporuka o statusu nastavnika (1966) i UNESCO Preporuka o položaju nastavnog osoblja u visokom obrazovanju (1997), instrumenata koji definiraju međunarodne standarde za nastavničku profesiju.


Na taj način 5. oktobar/listopad je postao dan svih nastavnika, bez obzira u kom dijelu obrazovnog sistema su angažovani i u kojoj formi obrazovanja daju svoj doprinos i pruža priliku za proslavu nastavničke profesije širom svijeta, sagledavanje postignuća i skretanje pažnje na glas nastavnika koji su u središtu napora da se postigne globalni obrazovni cilj.

Education International – Svjetska organizacija prosvjetnih radnika, čiji smo punopravni članovi, Peti oktobar/listopad 2024.g. – Svjetski dan nastavnika obilježava pod motom:


„CIJENITE GLAS NASTAVNIKA!“


Ovogodišnja tema naglašava potrebu za rješavanje sistemskih problema sa kojima se nastavnici suočavaju i uspostavljanje snažnijeg društvenog dijaloga, što ukazuje na to da nastavnici u velikom broju zemalja i dalje rade u veoma teškim uslovima, te da vlade i poslodavci širom svijeta imaju obavezu obezbijediti uslove da nastavnici budu vrednovani, uvaženi i cijenjeni.


Kvalitetno obrazovanje za sve je pravo svakog pojedinca i ono zahtjeva poseban tretman u društvu. Dobro finansirani obrazovni sistemi sa kvalitetnim radnicima ključni su za prosperitet društva u cjelini. Suočeni sa manjkom nastavnika zbog starenja radne snage i sve lošijeg statusa nastavničke profesije, zadržavanje nastavnika u sistemu i njihovo zapošljavanje ključni su za održivi razvoj obrazovnih sistema.

Manjak nastavnog kadra u obrazovnim ustanovama sve više brine evropske države, a ovaj negativni trend, nažalost, nije zaobišao ni Bosnu i Hercegovinu. Deficit nastavnog kadra je iz dana u dan sve veći, a težina posla i niske plate u posljednjih nekoliko godina su dovele do situacije da se veoma mali broj mladih ljudi odlučuje studirati nastavničke fakultete.


Zbog toga je od izuzetnog značaja da nadležne vlasti u Bosni i Hercegovni ojačaju status i privlačnost nastavničke profesije na svim nivoima i sektorima obrazovanja, da cijene glas nastavnika, poštuju i ojačaju nastavničku profesiju, te da obezbjede kvalitetan socijalni dijalog, pristojne i konkurentne plaće, sigurne uslove rada, kvalitetan profesionalni razvoj, profesionalnu autonomiju, podršku efikasnom početku radne karijere, kako bi se obezbjedilo zadržavanje nastavnika, poštivanje principa jednakosti i različitosti, kontrolu opterećenja i ravnotežu između profesionalnog i privatnog života.


Pozivamo Vas na sindikalno jedinstvo i odlučnost u našoj zajedničkoj borbi za očuvanje radničkih prava koja nam slijedi u narednom periodu, a naročito u borbi za očuvanje naših prava i poboljšanje dostignutih prava radnika kroz:

  • izmjene i dopune postojećih/donošenje novih kolektivnih ugovora,
  • unapređenje zakona na nivou kantona /županija kojima se reguliraju odnosi za zaposlene na svim nivoima obrazovanja;
  • donošenje zakonskih i podzakonskih akata na nivou kantona, donošenje i/ili poboljšanje programa zbrinjavanja radnika;
  • poboljšanje materijalnog statusa članova Sindikata,
  • prenošenje nadležnosti finansiranja obrazovanja sa nivoa kantona/županija na nivo Federacije Bosne i Hercegovine.

Uvažene kolegice i kolege,

dok slavimo našu profesiju na Svjetski dan nastavnika, moramo se nastaviti mobilizirati i
organizirati kako bismo pozvali sve vlade da se oglase!


Više ulažite u obrazovanje i u nastavnike širom svijeta!


Svako društvo treba nastavnike koji vole svoj posao, kojima je omogućeno da se educiraju i u čiji se profesionalni razvoj ulaže kako bi mogli obrazovati one na kojima će zemlja ostati. Treba nastavnike koji su zadovoljni svojim statusom i treba vlast koja će cijeniti naš glas i vrednovati naše mišljenje.


Pozivamo Vas na sindikalno jedinstvo i odlučnost u našoj zajedničkoj borbi za očuvanje radničkih prava koja nam slijedi u narednom periodu, a naročito u borbi za očuvanje naših prava kroz izmjenu i usvajanje zakonske legislative i kolektivnih ugovora.

Ovom prilikom svim nastavnicima u Bosni i Hercegovini i svijeta koji su sada ili ranije poučavali djecu, želimo sretan

5. OKTOBAR / LISTOPAD – SVJETSKI DAN NASTAVNIKA.